FB YT

Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar

Početna » Uncategorized » Akcija Zasadi drvo, ne budi panj!

Akcija Zasadi drvo, ne budi panj!

Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝ [ZEUS] iz Donje Dubrave će krajem listopada uz podršku Općine Donja Dubrava zasaditi stabla na različitim lokalitetima toga donjomeđimurskog mjesta. Tom se akcijom priključuju inicijativi pod nazivom Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj, te porukom Zasadi drvo, ne budi panj. Inicijativa je osmišljena kao pokret protiv klimatskih promjena, a proizašla iz ogromnih požara amazonskih prastoljetnih stabala. Ova je inicijativa otvorena za sve koji žele i mogu obogatiti svoje dvorište, mjesto, polje ili neko drugo mjesto novim stablom. Kako upravo stabla pružaju mogućnost za smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena, time pokazujemo i brigu za budućnost našeg mjesta, države, ali i planeta u globalu.

 

Živimo u vrijeme kad zemljine resurse više ne možemo iskorištavati bez ulaganja, ne možemo zatvoriti oči prema bliskoj crnoj budućnosti ukoliko nastavimo istim postupcima, te ne smijemo ostati ravnodušni prema očuvanju planete u bilo kojem smislu. Stoga se Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝ pridružuje ovoj inicijativi i podržava ju, jer je ona primjer dobrog djelovanja i ulaganja u bolju budućnost. Ovim pismom podrške želja nam je i Vas upoznati s inicijativom sadnje stabala te time raširiti glas i pozvati da nam se pridružite. Zasadite drvo, netko će vam na tome sigurno biti neizmjerno zahvalan!

Sve informacije o tome kako djelovati i kako se uključiti možete dobiti i prateći FB grupu pod nazivom Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25.,26. i 27.10.2019 (URL: https://www.facebook.com/groups/1316145621893222/) te na web stranici inicijative (URL: https://danikolektivnesadnje.org/?fbclid=IwAR2MBtNnMKWu_42K99j5EY0Raw5Ce0tqj6TD3m2fNM9a5z6DcO5IWoKJ0L0).

U nastavku prenosimo pismo nacionalnog koordinatora inicijative.

Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da bilo samostalno, bilo u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Stabla poboljšavaju našu kvalitetu života na brojne načine:

 • pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima ( tzv. toplinskih otoka)
 • pročišćavaju zrak i procesom fotosinteze proizvode kisik
 • „spremaju“ ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena
 • pomažu nam štedjeti energiju za rashlađivanje domova i poslovnih prostora tijekom ljetnih mjeseci
 • smanjuju količinu slivnih voda i sprječavaju eroziju tla tijekom obilnih padalina
 • smanjuju isparavanje vode sa travnatih površina i ujedno doprinose većoj vlažnosti zraka
 • smanjuju količinu buke
 • smanjuju brzinu vjetra
 • pružaju zaštitu od UV-B zraka
 • privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje, što doprinosi povećanju bioraznolikosti
 • doprinose ljepoti urbanih krajolika i pružaju ugodniji izgled naseljenim područjima tijekom cijele godine
 • pružaju ugodna mjesta za igru i druženje svim generacijama
 • smanjuju stres, doprinose smanjenju krvnog tlaka, utječu na bolji rad mozga, potiču nas na fizičku aktivnost i druženje
 • povezuju zajednicu kroz akcije sadnje i brige za posađene sadnice
 • povećavaju povezanost djece i odraslih sa prirodom koji ih okružuje
 • uče nas nesebičnosti kada sadimo i brinemo se za stabla koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas.

Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele. Svako posađeno drvo je značajno, a zajedno možemo napraviti puno! Lopate i sadnice u ruke i pridružite nam se 25., 26. i 27.10.2019.!

 

Za ZEUS:

Janja Škoda, predsjednica udruge