FB YT

Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar

Početna » Uncategorized » Poziv na akciju sadnje drveća u Donjoj Dubravi

Poziv na akciju sadnje drveća u Donjoj Dubravi

Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝ [ZEUS] u subotu 26. listopada 2019. godine uz podršku Općine Donja Dubrava organizira akciju sadnje drveća na različitim, sada praznim i neiskorištenim ili parkovnim površinama Donje Dubrave. Tom se akcijom priključujemo inicijativi pod nazivom Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj s porukom Zasadi drvo, ne budi panj. Inicijativa je osmišljena kao nacionalni pokret za ublažavanje klimatskih promjena, a proizašla je iz ogromnih požara amazonskih prastoljetnih stabala – pluća planete Zemlje. U ovu akciju sadnje drveća uključeni su pojedinci, udruge i mjesta iz svih županija, a iz Međimurja gotovo polovica svih općina. 

Zato:

 A kako ni vi ne biste bili panj, pozivamo vas da nam se pridružite u uljepšavanju dobravskih ulica, raskrižja i igrališta autohtonim, starinskim vrstama drveća. Zazelenimo zelenu Dobravu!

Moramo napomenuti kako ova akcija sadnje stabala nije samo akcija sadnje i potom zaboravljanje na stabla. Ona je primjer dobrog dugoročnog djelovanja i ulaganja u bolju budućnost te razvijanja odgovornosti za svoju životnu okolinu. Kako bi sadnice izrasle u zdrava stabla koja će krasiti našu Dobravu dugi niz godina, svakoj sadnici ćemo dodijeliti kuma, odnosno kumstvom drvetu omogućiti brigu te zaštitu u njegovom rastu. U obliku kumstva, stanovnici Donje Dubrave imaju priliku dobiti svoje stablo koje će nositi njihovo ime dugi niz godina.

Dakle, KUM je zaduženi samostalno ili uz pomoć odraslih brinuti o svom drvetu iz akcije, npr. snimati (video ili fotografija) radove koje provodi na drvetu, zapisivati podatke tih radova i akcija (datum, opis i popis sudionika) te na obljetnicu sadnje dati izvještaj udruzi ZEUS u svrhu praćenja rasta drveta. U slučaju akcije većeg opsega ili pak bolesti ili drugih opasnih situacija, KUM treba hitno javiti ZEUS-u te može zatražiti pomoć oko zbrinjavanju i zaštiti drveta.

Stoga vas pozivamo da nam se javite, odaberete svoje kumče (sadnicu stabla), i u subotu 26. listopada 2019. pridružite u samoj sadnji svoje sadnice.
Potrebno je prijaviti se za kumstvo do 24.10.2019. porukom na zeus.senjar@gmail.com, te ćete u odgovoru dobiti sve potrebne informacije. Požurite, imat ćete priliku odabrati neku od starih, autohtonih sadnica drveća kojem ćete kumovati!

Pridružite nam se u sadnji i postanite stvaratelji budućnosti Dobrave kakvu želite. Svako posađeno drvo je značajno, a zajedno možemo napraviti puno! Vidimo se 26.10.2019. u 8:00 sati kod Zalana!

Uzmite štihaću, pik i radne rukavice!

Detaljniji program:

07:30 – 08:30
Razmjena privatnih sadnica za privatnu sadnju
 
08:00 – 08:30
Okupljanje i informacije
 
08:30 – 12:00
Sadnja drveća na lokacijama
 
12:00 – 12:45
Edukacijsko predavanje o imenu Donja Dubrava i drveću kroz povijest
 
12:45 – 13:30
Zajednički ručak
Kliknite ovdje https://www.facebook.com/events/396047624664565/ i recite nam da dolazite!
VIDIMO SE!