FB YT

Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar

Početna » Uncategorized » Pokumili se preko novih sadnica u akciji sadnje drveća

Pokumili se preko novih sadnica u akciji sadnje drveća

Uz predivan dan i nadlijetanje štekavaca prisjetili smo se danas zbog čega vrijedi osigurati mjesta i za vegetaciju koja je zapravo neopodna za život na Zemlji.
Hrast lužnjak, crni i bijeli dud, tužna vrba, jorgovan… To su samo neke od novih sadnica koje su dobile svoje nove domove i započele svoj dugogodišnji rast u Donjoj Dubravi. Naime, u subotu 26. listopada 60-ak mještana iz Donje Dubrave u rasponu od 5 do 65 godina udružilo se oko jednog cilja: zazeleniti dubravske ulice, raskrižja, parkove i igrališta. U vrlo uspješnoj inicijativi zasadilo se šezdesetak sadnica autohtonog drveća i grmlja. Uz osmijeh na licu i zadovoljstvo u srcu, nakon sadnje se održalo i vrlo poučno predavanje o hrastu, gingku i lipi u povijesti Donje Dubrave.

Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝ se uz Općinu Donja Dubrava pridružila inicijativi ˝Dani kolektivne sadnje drveća˝, pokrenutu pod motom ˝Zasadi drvo, ne budi panj˝. Za svoje mještane, udruge i ostale zainteresirane organizirali su vrlo korisno i aktivno subotnje jutro: sadnju drveća na 11 lokacija u Donjoj Dubravi. Sudionici su preuzeli kumstvo sadnicama koje su zasadili, kroz koje će kontinuirano paziti na njih te im osigurati zdravi razvoj i zaštitu od bolesti, isušivanja i oštećivanja, zalijevati ih svakih 5 dana, a sve to kako bi dugo godina krasili selo. Akcija građanske sadnje drveća dugoročni učinak će dodatno „ukorijeniti“ info pločama o zasađenom drveću i samoj akciji te kroz jednogodišnju skupnu evidenciju stanja drveća kroz kratke izvještaje kumova udruzi ZEUS. Lokalna koordinatorica akcije Kristina Pongrac istaknula je: ˝Zasađena je 61 sadnica različitog drveća i grmlja, npr. hrast lužnjak, tužna vrba, drijen, dud, jorgovan na lokacijama u mjestu gdje su bila prazna mjesta, ulice, raskrižja ili pak igrališta. Sada smo ta mjesta uljepšali novim stanovnicima, koji ne samo da krase mjesto, nego nam daju i vrlo vrijedan kisik koji udišemo.˝

   

Osim ekološkog i estetskog karaktera, ne smijemo zaboraviti i edukativnu notu koju takve akcije nose sa sobom: sudionici su volonteri koji na taj način uče, promiču odgovorno ponašanje prema zajedničkom dobru i pružaju dobar primjer drugima. Prilika za saznati nešto novo bila je i nakon same akcije, jer su Janja Kovač i Slaven Ujlaki uz prefini grah održali i vrlo zanimljivo predavanje, u kojem su objasnili otkud potječe ime Donja Dubrava, koja drveća su ljudi nekada sadili i koliko pažnje su tome pridavali. Uočili smo kako su prema povijesnim kartama šume nekada bile veće i opsežnije te da danas trpimo posljedice velike deforestacije i manjka zelenila u našem okolišu.

 
Uspjehu ove akcije sadnje pridonijelo je 60-ak sudionika, a velika podrška bili su donatori: Općina Donja Dubrava, Hrvatske šume, Printlab, Tehnodom, Tekstilna industrija Bali, OPG Vedran Klarić, Gostionica Mlin, Pilana Brljak, Stolarija Škoda, Nautički klub Fljojsar i Teniski klub Dubravčan.

Samoj sadnji i kumstvu sadnicama su se uz ZEUS i Općinu Donja Dubrava pridružili još i: Osnovna škola Donja Dubrava te Mali volonteri, Dječji vrtić Klinčec Donja Dubrava, Udruga žena Donja Dubrava, Puhački orkestar Donja Dubrava, DVD Donja Dubrava, Teniski klub Dubravčan, Nogometni klub Dubravčan, KUD Seljačka sloga, obitelj Perenc i obitelj Žinić. Čestitamo kumovima, a podsjećamo da redovito zalijevaju i obilaze te prate njihove sadnice u rastu!

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili i zazelenili za još koju nijansu zelenu Dobravu!
Zasadi i ti drvo, ne budi panj!