FB YT

Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar

Početna » Uncategorized » Spasimo zajedno normalan život u Selnici Podravskoj – poruka građanske inicijative

Spasimo zajedno normalan život u Selnici Podravskoj – poruka građanske inicijative

Selnica Podravska – nikad čuli? U nastavku pročitajte gdje je to idilično selce i što se događa. Selničani trebaju pomoć!


U nastavku je prikaz skraćenog članka građanske inicijative Selnice Podravske:
Selnica Podravska idilično je selce s 300-tinjak stanovnika, a nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji. Odiše jednostavnošću i naoko je obično selo, ali zapravo obiluje prirodnim ljepotama rijeke Drave i okolice. No javila se ozbiljna prijetnja za uništenje te prirode, bogatstva i mira! U potrazi za zaradom, ponovno se želi iskoristiti jednokratna šansa, ali s dugoročnim negativnim posljedicama za stanovnike sela i za prirodu. Kada bi se ostvario sadašnji plan izgradnje eksploatacijskog polja, Selnica Podravska postala bi prašnjavo, bučno i sivo selo bez sigurnosti za život mladih obitelji i bez budućnosti. Kako bi spriječili ovu nepromišljenu nakanu da se čovjek obogati iskorištavajući i uništavajući sve pred sobom, mještani Selnice Podravske obratili su se načelniku općine Legrad gospodinu Ivanu Saboliću kako bi izrazili veliku zabrinutost mještana zbog nicanja nove šljunčare u mjestu te nam je cilj bio osvijestiti javnost o kakvom se sociološkom i ekološkom problemu zapravo radi. Naime, većina mještana nije bila valjano informirana o cijelom projektu i nije znala kakvi su planovi investitora. Pojedinci koji su prodali svoju zemlju bili su obmanjeni pričom da će se na tom mjestu izgraditi nasip, posaditi lješnjaci, da će se ograditi i dovesti jeleni lopatari i slično. Na zahtjev mještana Selnice Podravske načelnik je održao javnu tribinu 10.02.2020. na kojoj je bila prisutna velika većina mještana Selnice Podravske. Po završetku javne tribine mještani su pokrenuli „Građansku inicijativu Selnice Podravske“.

Otvaranjem šljunčare duboko i trajno dirnulo bi se u prirodu i zauvijek uništilo sve što sada postoji, a to su prvenstveno: čist zrak, mir, spokoj i sjedinjenje s prirodom, osvježenje od današnjeg ubrzanog tempa kojemu smo svi izloženi, lijepa prirodna plaža, tok rijeke Drave pogodan za razne turističke atrakcije, netaknuta flora i fauna i još puno toga.
Sve te ljepote potaknule su naše mlade obitelji da ostanu u Selnici i da tu grade svoje živote. U tome im je pomogao i naš načelnik davanjem potpora za stambeno zbrinjavanje mladih putem „Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Legrad“.
Spomenimo da je Drava rijeka koja neprestano mijenja tok i da je u vrijeme izrade Studije o utjecaju na okoliš u svibnju/studenom 2015. g., Drava bila (kako piše u Studiji) udaljena 150 metara od eksploatacijskog područja, dok danas ta udaljenost iznosi samo 45 metara. Otvaranje šljunčare značilo bi gubitak seoskog kupališta, rekreacije na Dravi, turizma i još puno toga.
Zbog male udaljenosti otvaranjem šljunčare postoji opasnost od poplava prilikom puštanja vode na HE Donja Dubrava ili pak isušivanja korita kod niskog vodostaja, što bi nepovoljno utjecalo na mnoge biljne i životinjske vrste, uništavanje flore i faune. Šljunčara bi se nalazila na migratornom mjestu za divljač, što znači da bi narušavala migracije životinja. Također, prijeti i uništavanje i isušivanje plodnog tla od kojeg živi većina stanovnika Selnice Podravske. Bogate šume bi se osušile zbog pada podzemnih voda i plitkog korijenskog sustava. Tu je i problem ispiranja pijeska tokovima podzemnih voda i propadanje tla (primjer Mali Bukovec, Županec). Stari tok Drave stoljećima dijeli, ali i spaja Podravinu i Međimurje, stoga se u isticanju problema i borbi protiv realizacije takvog projekta pridružuju i brojni mještani okolnih sela s međimurske strane Drave, svjesni mogućih negativnih utjecaja na šire područje cijele regije.
Cijelo područje pripada i međunarodnom rezervatu biosfere unutar UNESCO-vog programa ˝Čovjek i biosfera˝, koji ističe važnost uspostave ravnoteže između očuvanja bioraznolikosti s jedne strane i razvojnih potreba lokalne zajednice s druge strane, a nalazi se i na rubnom području Regionalnog parka Mura-Drava i Ekološke mreže NATURA 2000. Stoga trebamo osvijestiti da je to područje važno za očuvanje ugroženih vrsta i staničnih tipova kao i interes i dobrobit ljudi koji tu žive te se prema tome odnositi kao i svaka moderna i suvremena država.

Ono što nas također treba zabrinjavati je blizina Područne škole Selnica Podravska samom području gdje se planira realizirati iskopavanje. Udaljenost čini samo 150 metara do školskog igrališta i 163 metara do zgrade škole, škole koja je 2007. g. dobila nagradu za najljepši školski vrt, a ove godine slavi 90 godina postojanja! Taj bi pothvat značio veliku opasnost za živote naše djece – put kojim djeca prolaze do škole, dječjeg i nogometnog igrališta je predviđeni kao prilazna cesta za odvoz šljunka. Isto tako, nepostojanje pješačkih prijelaza, nepostojanje pješačkih i biciklističkih staza također dovodi u životnu opasnost naše mještane.
Blizina eksploatacijskog polja građevnog pijeska i šljunka samom selu i prvim kućama također je zabrinjavajuća – udaljenost do prve kuće na sporednoj cesti iznosi samo 166 metara, a udaljenost do prve kuće na glavnoj cesti samo 196 metara. Postoji opasnost za stabilnost i moguća napuknuća stambenih objekata zbog vibracija i učestalih prolazaka natovarenih kamiona koji utovareni teže oko 40 tona, kao i oštećenja lokalnih prometnica i županijske ceste koje su već poprilično oštećene te s velikim ulegnućima s obje strane.

Kada bi se ostvario sadašnji plan izgradnje eksploatacijskog polja, Selnica Podravska postala bi prašnjavo, bučno i sivo selo bez sigurnosti za život mladih obitelji i bez budućnosti. Smatramo da prirodna ljepota ne pripada pojedincu, ona je svima nama posuđena na uživanje, a mi smo je dužni njegovati te sačuvati za budućnost. Spriječimo zajedno ovu nepromišljenu nakanu da se čovjek obogati iskorištavajući i uništavajući sve pred sobom!
Građanska inicijativa Selnice Podravske poziva sve ljude koji vole život, sigurnost, koji njeguju ljubav prema prirodi i čovjeku, da nam daju svoju podršku zbog velike ozbiljnosti ovog problema!

Pokrenuli smo peticiju, a do sada smo sveukupno prikupili nešto više od 1000 glasova. Molimo sve koji nam žele dati svoju podršku da potpišu peticiju (https://www.peticija24.com/za_spas_mirnog_ivota_i_za_ouvanje_ljudskih_uvjeta_za_djecu_i_uenika_osnovne_kole_u_podravskoj_selnici ).

NJEGUJMO PRIRODNO BOGATSTVO, NEMOJMO GA UNIŠTAVATI!
MI ŽELIMO MIRAN ŽIVOT U SELNICI!

INICIJATIVA GRAĐANA SELNICE PODRAVSKE