O nama

ZAŠTITARSKO-EKOLOŠKA UDRUGA SENJAR

Čuvamo prirodu od 1999. godine

Djelujemo na području zaštite prirode i održivog razvoja

  • Ekologija
  • Kultura i umjetnost
  • Recikliranje
  • Očuvanje rijeka
  • Održivost

O ZeuS-u

Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝ (u daljnjem tekstu ZEUS) osnovana je 7. ožujka 1999. godine kao nevladina, neprofitna organizacija s područja zaštite okoliša. U lokalnim okvirima jedina je vrlo aktivna i konkretna organizacija s glavnim fokusom na zaštitu okoliša. Tiskanjem internog mjesečnika, vlastitom radio emisijom i učestalim pojavljivanjem u lokalnim novinama u samim počecima širila je ekološku svijest na području Donjeg Međimurja i bliže Podravine. Organiziranjem aktivnog provođenja slobodnog vremena za mlade daje toliko željenu ravnotežu i odbija mlade od boravka mladih u zadimljenim prostorima ili zatvorenih u vlastitu konformnu zonu pred računala i uživljenih u virtualni svijet.

Također apelima pomaže borbu protiv ovisnosti i uzimanja droge. ZEUS okuplja pedesetak članova, ljudi različitih dobnih skupina koji žele učiniti ljepše sutra. Nastavkom vrlo aktivnog djelovanja pridobija i članove iz susjednih mjesta Kotoribe, Donjeg Vidovca, Svete Marije, Cirkovljana i Palinovca, Podravske Selnice, Koprivnice i Legrada. ZEUS organizira izložbe umjetničkih radova mlađih i neafirmiranih umjetnika. ZEUS organizira školu u prirodi. Predlaže nove prirodne ljepote za zaštitu, pronalazi nova staništa rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta (Myricaria germanica – kebrač), kreira turističke eko-staze, istražuje i proučava preostale vodotoke, potoke i jezerca, šumarke, šumske areale i naplavna područja te radi ekološko vrednovanje prostora.

Povezuje se s lokalnim stanovništvom i educira djecu iz osnovnih škola. Značajan je i višegodišnji monitoring ptičjih vrsta Međimurja koji radimo u suradnji s Društvom za opažanje i proučavanje ptica Slovenije (DOPPS) i javnom ustanovom Park prirode Kopački rit. Nadalje, surađujemo sa svjetskim fondom zaštite prirode WWF-om, REC-om i Euronaturom. Za svoje dosadašnje djelovanje primili smo brojna priznanja, od kojih izdvajamo Nagradu za posebne aktivnosti u zaštiti okoliša Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja RH 2001. godine.

Godine 2020. dodijeljen nam je projekt uspostavljanja i izgradnje prve poučne staze u Donjem Međimurju pod nazivom “Vrata Pažuta”.

Naš tim

 ANA PERC ANDREA VAGAJ GORAN ČIŽMEŠIJA
predsjednica dopredsjednica tajnik
e- mail e-mail  e-mail
FB