Sumirani rezultati prebrojavanja ptica u sjevernoj Hrvatskoj

post-image

Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝ [ZeuS] iz Donje Dubrave organizirala je i ove godine tradicionalno redovno prebrojavanje ptica vodarica u našoj regiji. U partnerstvu JU Varaždinska, JU Međimurska priroda i ZEUS odrađeno je 22. prebrojavanje ptica.

 

Redovito zimsko prebrojavanje ptica močvarica, obavlja se u sklopu Međunarodnog projekta (IWC – International Waterbird Census), a provodi se svake godine u siječnju. IWC je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini. Danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

 

Hrvatska je potpisnica projekta od 25. lipnja 1991., a zahvaljujući udruzi ZEUS  sjeverna Hrvatska s rijekama Murom i Dravom, uključujući retencije i akumulacije od Varaždina do Dubrave su na listi od 2007. godine Tijekom godina, u zimskom prebrojavanju na našem području djeluje samo udruga ZEUS uz pomoć partnerska udruge DOPPS iz Slovenije, a tek nekoliko prošlih godina uključuju se i djelatnici lokalnih javnih ustanova što posebno doprinosi i kvaliteti prebrojavanja i većem obrađenom području.

Ukupno je prijeđeno preko 200 km unutar 14 sektora. Zabilježene ptice močvarice čine patke, guske, veliki i mali vranci, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci, vodomari i liske. Opet bilježimo rekordne brojke ptica na zimovalištu na sjeveru Hrvatske. Zajedničkom akcijom na opisanom prostoru ukupno je pobrojano 26.588 ptica što je ravno područjima u Hrvatkoj koje su najpopularnija zimovlišta ptica vodarica poput Kopačkog rita i Vranskog jezera. Sjever Hrvatske je pokriven ovom akcijom kao i brojnim drugim eko-zaštitarskim akcijama poput Big Jump akcije i sličnih upravo zahvaljujući aktivnom djelovanju nevladinih organizacija, edukativnih institucija i aktivnih javnih ustanova.

 

 

Goran Čižmešija
koordinator za sjevernu Hrvatsku

 

 

Tags: