Održan prvi sastanak radne skupine za izvedbu poučne šumske staze Vrata Pažuta

post-image

Dana 21. svibnja 2021. Zaštitarsko-ekološka udruga ˝Senjar˝ [ZeuS] iz Donje Dubrave održala je 1. sastanak radne skupine za izvedbu poučne šumske staze Vrata Pažuta kojoj su se odazvali svi pozvani. Uz pridržavanje svih epidemioloških uvjeta ovo je bila odlična prilika da se otvori diskusija po svim otvorenim pitanjima i da se utanače sve otvorene teme.

Projektant šumske staze arhitekt Lorand Klemenčić prezentirao je primjere sličnih poučnih staza u regiji te je istaknuo da je ova prva takve vrste na prostoru donjeg Međimurja i bliže Podravine, stoga je važnost projekta veća jer će biti ujedno i ogledni primjer staze u nizinskoj naplavnoj šumi s edukativnim sadržajem. Prije samog sastanka obiđena je trasa buduće staze.

Dalje se prisutnim obratio voditelj projekta Goran Čižmešija koji je iznio mišljene o ključnim punktovima i poruci staze te zajedno s projekt managerom Matijom Moharićem prokomentirao sljedeće korake koji predstoje do kraja lipnja, a vezani su uz zahtjeve koji su propisani za tip operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.. Definirani su rokovi za prvu fazu fizičkog trasiranja staze do 15. studenog 2021. te druga faza opremanje staze do 15. travnja 2022. godine. Također, usuglašen je nacrt ugovora s  odabranim izvođačem radova – Obrtom za usluge u šumarstvu vl. Marjanović Drago iz Karlovca. Usuglašeni su svi elementi ugovora te će se u narednih par dana pristupiti ishođenju zadužnice kao garancije za ispravnost izvedbe radova i potpisivanju ugovora. Gdin Marjanović je prezentirao svoju djelatnost i reference te govorio o tehnologiji koju posjeduje i iskustvu. Nakon postignutih konsenzusa predsjednica udruge Ana Perc i dopredsjednica udruge ZEUS Andrea Vagaj uručile su izvođaču radova prigodne međimurske poklone: bučino ulje uljare Dobrava te međimurski gin i pivo „To je vuk“ pivovare Lepi Dečki.

Nazočni načelnik Općine gdin Marijan Varga i pročelnica Monika Žinić izrazili su zadovoljstvo što se uslijed epidemije i niza otežavajućih situacija ipak nije odustalo od ovog važnog projekta te naveli i ostale prijavljene projekte i prilike na kojima se nadaju suradnji s udrugom ZeuS.

Istaknuto je kako je nasušna potreba da se iznađe prostora i načina da se ovome projektu osigura ne samo potpora Općine Donja Dubrava nego i Međimurske županije u kojem smjeru će se dalje raditi s obzirom da su svi troškovi radova sada 30-40% veći nego 2018. godine kada je projekt prijavljen. Gdin Varga je na to potvrdio da će se udruzi ZEUS izaći u susret maksimalno s anuliranjem troškova pozajmice, kamatom i dodatnih sredstvima potrebnim za provedbu i nadzor projekta.

Radna skupina ZeuS-a

 

“Europski fond za ruralni razvoj / Europa ulaže u ruralna područja”