Puma ili Dabar, ZeuSovo mišljenje

post-image

Vezano na objavu članka da se tako velikom srećom našlo tragove pume na prostoru ušća Mure gdje naši članovi udruge svakog tjedna borave imamo potrebu reagirati. Naime, ne treba biti veliki stručnjak da se determinira da su objavljene fotografije tragova dabra, Castor fiber L. koji ovdje obitava od reintrodukcije dabra 1997. godine. Također, ZEUS u svojim edukativnim vođenjima ljubitelja prirode pokazuje brojne tragove i fotografije divljih životinja i biljaka, tako prezentira svu raskoš i bogatstvo flore i faune lijepog Međimurja i bliže Podravine. Tako tragove dabra prepoznaju i brojni laici, a ova fotografija dolje koja je snimljena također na dravskoj pješčanoj adi liči na trag nekog predatora, no zapravo je trag dabra.

Kao istraživači i zaštitari prirode naučili smo razlikovati tragove dabra, vidre, lisice, divlje mačke i drugih divljih životinja pa smo začuđeni da u članku VL navodi da konzultirani stručnjak za pumu potvrđuje da su to snimljeni tragovi pume, a mi kao obični laici smo sigurniji u našu tvrdnju da su to klasični tragovi dabra. U članku vjerojatno stoji samo činjenica oko mase te životinje koja je otisnula svoj trag u dravskom pijesku, koji zaista je preko 30kg. Na kraju krajeva Google zna više od autora ovog članka pa se lako može sve provjeriti i utvrditi da su objavljene snimke daleko od tragova bilo koje vrste mačke.

S druge strane, Goran Čižmešija, naš osnivač udruge osobno vjeruje u autentičnost snimke Josipa Štefića gdje se vidi sva elegantnost i veličina životinje, kao i viđenja iste u Sloveniji kod Lendave te je siguran da ili će ovu odbjeglu životinju uhvatiti ili će je usporiti otrov zaraženog krpelja kojih u našoj regiji ima zaista u velikoj koncentraciji.

Bilo kako bilo, populizam je dio naše svakodnevice i ne može se tu pomoći nego pričekati neke nove generacije korektnih novinarskih ekipa koje će promijeniti svijet na bolje. Ovakvi članci ne koriste ničemu osim reakcijama pojedinaca ili udruga da se demantira loše i neispravno plasirana informacija u javnost.

Najbolje znamo da Veliki Pažut svako malo otkrije svoju čarobnost, od davnih dana kad smo tu otkrili prve crne rode, orlove štekavce, rekordno velika stabla vrbe, ptice afričke pletilje, zlatovrane, vodozemce daždevnjake i vodenjake, veliki broj vrsta vretenaca, biljku kebrač i ogromna stada jelenske divljači, dabrove obitelji, u novije vrijeme čagljeve itd… Uopće ne čudi da bi ovdje utočište od zatočeništva našla i ovako egzotična divlja zvijer poput pume.

Dolje foto s Drave kod Donje Dubrave i link na sporni članak.

U nadi da će se rasplesti ova priča u pozitivnom smjeru, lijepo vas pozdravljamo!

Udruga ZEUS


 

https://www.vecernji.hr/vijesti/pronasli-smo-tragove-pume-u-hrvatskoj-amazoni-strucnjak-tvrdi-ima-oko-50-kilograma-1499691