SAT ZA PLANET ZEMLJU I GOSTOVANJE NA RADIO HRČAK

post-image

Zeusovci su otvorili sezonu edukacija, radionica i druženja na Dravi obilježavanjem Sata za planet Zemlju. U subotu 24.3.2018. organizirali su zanimljive aktivnosti za osnovnoškolce kako bi ih potaknuli da od malih nogu nauče čuvati našu planetu.

Edukativnim predavanjem u prostoru Međimurske lastavice te radionicom izrade brodica origami tehnikom i oslikavanja dravskih kamenčića, Zeusovci su podsjetili djecu i odrasle posjetitelje na važnost zaštite rijeke i očuvanja bioraznolikosti.

Poučno predavanje o značaju akcije Sat za planet Zemlju, kao i o zaštiti prirodne rijeke Drave, nastajanju kamenčića na sprudovima i svim najvažnijim značajkama Drave održala je jedna od članica udruge ZEUS Darija Krušelj, inače magistra geografije. Predavanju je nazočilo desetak učenika Osnovne škole Donja Dubrava te polaznika dječjeg vrtića iz Donje Dubrave u pratnji roditelja, koji su svojim sudjelovanjem mogli naučiti razne zanimljivosti o rijeci. Nakon predavanja koje ih je potaknulo da se aktivno uključe u zaštitu naše prirode, pod vodstvom Kristine Pongrac, također članice ZEUS-a i likovne umjetnice, a uz pomoć ostalih članova Udruge, sudionici su se zabavljali u kreativnom radu. Pomoću origami tehnike iz starog papira su izrađivali brodiće te ih ukrašavali i ispisivali osobnim porukama, kojima su upozoravali na važnost očuvanja rijeke Drave. Osim toga, na dravske kamenčiće su također pisali poruke poput #dostaje, #nedamodravu, #nodams. Kada su svi imali barem jedan primjerak brodića i jedan primjerak kamenčića, uputili su se na obalu te su brodiće s porukama pustili da plove po Dravi i nose poruke o njezinom bogatstvu. Pozdravili su svoje brodice s Bijelog mosta i zaželjeli im sretan put, a kamenčiće s porukicama bacili su u rijeku, kako bi ih ona nosila i prenosila poruku dalje. Na taj način simbolično su se povezali s rijekom i još jednom joj poželjeli da ostane tako lijepa i čista.

Obilježavanjem Sata za planet Zemlju, ZEUS se pridružio dvanaestoj svjetskoj ekološkoj akciji kojom se upozorava na potrebu usporavanja klimatskih promjena i održivog djelovanja. Ovogodišnji moto glasio je „Poveži se s prirodom i očuvaj bioraznolikost“. Uz to, skupljali su se i potpisi za kampanju ‘Dosta je! – Spasimo rijeku Dravu od izgradnje hidroelekrana!’. Kroz peticiju namijenjenu županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu traži se da se odustane od plana izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2 uz poruke „Poveži se s rijekama“, „Naše rijeke, naše blago!“ i „Neka rijeke teku“.

U ponedjeljak 26.3.2018., odmah nakon druženja na Dravi u subotu, ZEUS je o aktivnostima povodom Sata za planet Zemlju pričao na Hrvatskom radiju Čakovec. To nije bilo obično gostovanje, već je predsjednica Udruge uz sebe imala prave male aktiviste, Majdu Klipić i Gabrijela Štefića. Oni su učenici OŠ Donja Dubrava (3. i 4. razred) i u subotu su sudjelovali na obilježavanju Sata za planet Zemlju na Dravi u Donjoj Dubravi. Na radiju su pričali o radionici i puštanju brodića te o bacanju kamenčića s porukama #nedamodravu, #dostaje, #nodams u Dravu. Osim toga, pričali su što oni misle o ljudima, ima li zločestih ljudi, na koje sve načine ljudi onečišćuju rijeku i okoliš, koje životinje imamo v Dobravi i ostalim pametnim razmišljanjima. Prepričali su što su zapamtili s predavanja: da se naša Drava još zove hrvatska Amazona te su objasnili kako nastaju kamenčići i pijesak u rijeci.

Janja Škoda objasnila je što se želi postići obilježavanjem Sata za planet Zemlju te je slušateljima ukratko predstavila najvažnije aktivnosti koje Udruga provodi.

“Na radiju smo se baš zabavili slušajući tetu Lizu, Dobravsku vulicu, Stiha, stiha i druge hitove. Hvala Majdi i Gabrijelu što su s nama išli na radio, a pogotovo Majdi, koja je svim slušateljima uživo pjevala Despacito!” poručuje predsjednica ZEUS-a Janja Škoda.